dimarts, 7 de juny del 2011

Què és una targeta QSL?

Ona curta per a principiants. Què és una targeta QSL?

En la llicó anterior vam veure què era l’ona curta i què feia falta per a escoltar l’ona curta. Bé, ja tenim la ràdio en les mans i n'hem estirat l'antena tant com done de si. La primera cosa que ha de saber és que normalment les emissores d’ona curta no emeten les 24 hores al dia, com les d’ona mitjana o FM, sinó que a vegades només ho fan durant unes quantes hores, i sovint durant una hora o menys. Vol dir això que el millor és conéixer les hores d’emissió i les freqüencies de les emissores que ens interessa sintonitzar. De com aconseguir-les ens ocuparem en una altra lliçó. Però en una primera fase d’experimentació, n’hi haurà prou de girar la rodeta de la nostra ràdio analògica o anar introduint freqüencies a l’atzar en la nostra ràdio digital. S’adonarà vosté ràpidament que escoltarà moltes més emissores en horari nocturn que no durant el dia, i això perquè per la nit les ones es transmeten millor. No li costarà gens trobar les primeres emissions en llengües desconegudes i amb un poquet de paciència i sort localitzarà també algunes emissions en castellà, anglés o francés. Si té molta sort també podrà sintonitzar la curta emissió en català de Ràdio Exterior d’Espanya.
Notarà també que la qualitat de la recepció no és la de l’ona mitjana o la de la FM. Això és el que hi ha i quan un sintonitza emissores llunyanes la qualitat de la recepció queda en segon lloc. Sovint el que ens importa als que gaudim amb aquestes coses és la recepció en ella mateixa, independentment de la qualitat del programa o de la qualitat de la recepció (sempre que siga mínimament comprensible, és clar). Si esperava una recepció fantàstica i en estèreo encara està a temps de tornar la ràdio que ha comprat perquè estarà en garantia.
Doncs bé. Busque un boli i un paper perquè procedirem a fer un informe de recepció. Que què és açò? Bé, ací és on entra el concepte de targeta QSL. Moltes emissores li envien debades a casa unes targetes sovint molt boniques en què agraeixen la seua sintonització, sovint acompanyades d’alguns adhesius, banderins o altres detalls. Açò és la targeta QSL, el nom de la qual ve del codi de senyals de tres lletres utilitzat en comunicacions que vol dir més o menys "targeta amb avís de recepció", és a dir és una manera de reconéixer que l'informe era correcte i l'emissora li ho agraeix enviant-li la targeta.
Si vosté vol convertir-se en un col·leccionista de targetes QSL, cal que envie a l’emissora l’informe de recepció de què parlàvem, que inclourà els detalls de la sintonia, com ara dia, hora, qualitat del so, possibles interferències, etc. Moltes emissores admeten ja els informes de recepció per correu-e, encara que altres s’estimen més que vosté els envie una carta. En l’informe d’escolta que vosté els enviarà els farà constar també un xicotet resum del que va sintonitzar, de manera que l’emissora estiga segura que vosté la sintonitzà de veres. Els informes de recepció són molt valorats per les emissores d’ona curta. És l’única manera de conéixer si el senyal arriba amb qualitat arreu del món i de mantindre un contacte estret amb l’oient de l’altra punta del món. Les emissores més professionals contestaran a tots els seus informes amb la corresponent targeta QSL però no s’enfade tampoc perquè n’hi haja unes altres que no contesten mai o tarden mesos i mesos a fer-ho. N’hi ha de tot i un bon radioescolta ha de tindre molta paciència amb aquests detalls. El rècord personal de Pere Justo en la recepció d’una targeta QSL el té el Canal Internacional de Ràdio Nacional de Veneçuela que va tardar 375 dies a enviar-me la targeta. Però la va enviar. Unes altres s’han quedat pel camí i mai m’han contestat.
La targeta QSL que acompanya aquest text és l’última que he rebut, corresponent a un informe de recepció en castellà enviat a l’emissora Family Radio, una emissora nord-americana que emet desde Califòrnia i el senyal de la qual arriba a València des de Wertachtal (Alemanya). Vaig enviar l’informe per correu-e a
espanol@familyradio.org i ha tardat només 28 dies a arribar-me. Curiosament, el seu propietari, és Harold Camping, un ancià que s’ha fet famós entre altres coses per pronosticar la fi del món per al 21 de maig de 2011, després d’una lectura detalladíssima de la Bíblia. Segur que han seguit el cas aquestes últimes setmanes perquè va tindre molta repercussió en els mitjans de comunicació. Bé, finalitzem ací la segona lliçó del curs d’ona curta per a principiants. En la pròxima lliçó aprendran a fer un informe de recepció amb detall i podran començar a rebre les anhelades targetes de verificació.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Sintonització de Radio Martí (EUA)

DADES DE LA RECEPCIÓ   Emissora:   Radio Martí Llengua de l'emissió:   castellà Freqüència: 11930 kHz Data:  17. 02.2024 Lloc de l'e...

Entrades més visitades en l'últim mes