dimecres, 9 de novembre del 2011

Banderí de Ràdio Taiwan Internacional




Banderí rebut de Ràdio Taiwan Internacional, obsequi de l'emissora per haver participat en el concurs que commemorava el centenari de la creació de la República de Xina. Potser vostés no coneixen molt bé què és això de la República de Xina i què és la República Popular de Xina. Bé, confesse que Pere Justo tampoc sabia molt bé la diferència i el per què d'aquests noms o l'estatus polític, per exemple, d'aquell territori que hem conegut popularment com Taiwan. Així, que he investigat una miqueta i els faig un resum del que he trobat.                                                               
La República de Xina és normalment coneguda com Taiwan i podem dir que és un estat només parcialment reconegut per la comunitat internacional. Tot va començar amb la Guerra Civil Xina, que va durar des de 1927 fins a 1950, i que va enfrontar el Kuomintang (Partit Nacionalista Xinés) i el Partit Comunista de Xina. La guerra va acabar en 1950 amb un cessament no oficial de les hostilitats entre els dos bàndols. Va quedar finalment sota control dels comunistes la Xina continental on es va proclamar el nou règim de la República Popular Xina, mentre els nacionalistes aconseguien mantindre el control sobre alguns territoris insulars, el més important Taiwan, única part del territori xinés que no arribaria a caure sota el control del nou règim, i on s'ha mantingut la República de Xina fins a l'actualitat.
Després de 1950, el règim de la República de Xina va continuar reclamant la seua condició de Govern legítim de tota Xina, conservant el reconeixement diplomàtic com a tal d'un gran nombre de països fins als anys 70, quan la major part del món, incloses les Nacions Unides i els Estats Units, van passar a reconéixer la República Popular de Xina. En les últimes dècades, a la República de Xina se la denomina habitualment Taiwan, mentres que el nom "Xina" s'aplica generalment a la República Popular de Xina. En l'actualitat, Taiwan és reconegut només per 23 països, entre els quals no es troba, per descomptat, la República Popular de Xina, que inclús manté la reivindicació territorial sobre l'illa.
No és estrany escoltar en Ràdio Internacional de Xina comentaris sobre Taiwan, com si d'una província més es tractara (igual que fan amb el Tibet, per cert) i en Ràdio Taiwan Internacional són molt freqüents les referències a la necessitat d'aconseguir una pau duradora entre "ambos lados del Estrecho", com ells diuen. Des de finals dels anys 80, ha tingut lloc un creixent intercanvi econòmic entre ambdues parts encara que la zona de l'estret de Taiwan continua sent un lloc molt delicat. Últimament, pareix haver-se reactivat un procés de diàleg que podria acabar amb les contínues tensions entre els dos territoris.
Bé, només queda explicar què es commemora en 2011, és a dir de quin centenari estem parlant. Doncs bé, fa cent anys, es va produir l'alçament xinés que va derrocar el govern imperial Qing amb una tradició monàrquica mil·lenària a la Xina, i es va establir així la primera república democràtica d'Àsia, la República de Xina, per descomptat, en la Xina continental. És a dir, la República de Xina va ser establida en la Xina continental després de la caiguda de l'última dinastia imperial, la dinastia Qing. Després vindria la guerra entre nacionalistes i comunistes, la victòria d'aquests últims i el refugi dels primers a Taiwan. Com que vostés són molt espavilats, ¿ho han entés tot, veritat?
 
 
 
 
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Sintonització de Radio Martí (EUA)

DADES DE LA RECEPCIÓ   Emissora:   Radio Martí Llengua de l'emissió:   castellà Freqüència: 11930 kHz Data:  17. 02.2024 Lloc de l'e...

Entrades més visitades en l'últim mes