dimecres, 22 de febrer del 2012

Targeta QSL de HCJB Global, Brasil




Targeta QSL de HCJB Global, corresponent a un informe de recepció del mes de gener d’una emissió en llengua kulina, redactat en castellà i enviat a hcjb@hcjb.com.br. La tarjeta QSL va tardar 12 dies a arribar i contenia també l’almanac de sobretaula que mostra una ràdio de disseny clàssic, sintonitzada en la freqüència d’11920 khz, en la banda de 25m. En la targeta QSL veiem un grup d’oients quítxues a una remota província andina que participen en un curs d'electrònica bàsica patrocinat pel personal d’HCJB i que aprenen a operar i mantenir la seua nova bomba d'aigua.

Com he dit, l’informe corresponia a una curiosa sintonització en llengua kulina, pertanyent a un breu programa que HCJB manté per als parlants d’aquesta llengua precolombina. Fou molt curiós escoltar la famosa nadala “Nit de pau” en una llengua desconeguda per mi (un 20 de gener per cert). Vaig comprovar després que es tractava d’aquesta llengua, consultant l’Eibi. L’emissió incloïa també algún discurs, supose que de carácter religiós i altres càntics també en aquesta llengua.



Fetes les oportunes investigacions, Pere Justo descobreix que la llengua kulina es localitza a determinats territoris del Brasil, i al sud-est del Perú. La comunitat té molt poc contacte amb parlants d'espanyol o portugués, tot i que un deu per cent parlen aquestes llengües. Els comerciants brasilers els visiten de vegades. En la zona del Brasil, hi ha dues escoles bilingües amb tres mestres. Tots els xiquets adquireixen la llengua que, no obstant això, està amenaçada a causa de l’escàs nombre de membres de la comunitat (uns 2900).
En les localitats més remotes de les selves, els kulina encara parlen la seua llengua com a primera llengua, però el portugués o el castellà són la llengua dominant en les localitats més properes a les ciutats. És clar que el kulina està seriosament amenaçat.

En fi, tota una troballa antropològica. I molt curiós també que una emisora de ràdio mantinga una emissió en ona curta (encara que d’un quart d’hora de duració) per a una comunitat d’oients potencials formada només per 2900 persones. Impressionant!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Missatge de Ràdio Romania Internacional

  Queridos amigos oyentes, Desde Radio Rumanía Internacional, os deseamos ¡Buena Semana Santa y Feliz Pascua deResurrección! Un caluroso s...

Entrades més visitades en l'últim mes